Blog Utama Ketua Pengawas

senarai pemegang kad library (^__^)v

04 April 2014

KACAU


Tajuk: KACAU
Penulis: Ariff Adly
Penerbit: Fixi
Tebal: 327 m/s

Nampak tak cover buku ni? Suspenkan? Memang teruja baca naskhah Ariff Adly ni. Kalau buat filem, mesti seram...

Kisah sekumpulan rakan rapat yang perangainya gila-gila tapi suka buat ghost hunt. Kalau di layar perak jadi clichelah sebab banyak skrip macam ni telah dibuat filem. Tetapi feel filem dan novel adalah tidak sama.

Jimie, Syida, Fiq, Amat, Al dan Ajim merupakan rakan rapat yang sering melepak bersama-sama. Mereka mempunyai kegemaran melawat tempat-tempat yang dikatakan berhantu semata-mata untuk keseronokkan.

Namun perkara-perkara pelik mula terjadi kepada mereka setelah mereka bermain spirit of the coin dalam satu bangunan tinggal. Satu-satu peristiwa ngeri mula menghantui... mangsa pertama Syira sepupu kepada Syida. Dia mati dalam keadaan menakutkan dan yang lain mula mendapat bayangan kematian.

Cara penulisan Ariff Adly amat sesuai dengan feel cerita. Santai tapi kita dapat berimaginasi dengan jalan cerita yang dibawa. Buku ini merupakan salah satu peminat Fixi mesti baca.

'Tiba-tiba, ada pergerakkan kecil daripada celahan rambut tadi. Aku dan Amat berundur beberapa tapak ke belakang. Setelah diperati beberapa lama, jelas kelihatan jari manusia di celah-celah rambut tadi. Lama kelamaan, tersembul satu kepala daripada celahan rambut.

         "Fuck! AJIM!" jerit Amat, terkejut.

Ya, itu adalah Ajim. Aku masih terkaku di hadapan pintu, mata aku cuba mencari punca di mana rambut itu datang, dan apa yang aku lihat ialah...mulut Ajim!'

Apa sebenarnya yang dialami oleh mereka? 'Benda' apakah yang beria-ria menuntut nyawa daripada ke semua mereka?

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ping busuk.org